Ulusal Deprem Konseyi'nin 6 Mayıs 2002 tarihli kamuoyu açıklaması:
Ulusal Deprem Konseyi uzunca bir süredir üzerinde çalışmakta oldugu 'Deprem Zararlarını Azaltma Ulusal Stratejisi' konulu raporunu tamamlamıştır. Rapor, deprem öncesinde yapılması gereken geniş kapsamlı, orta ve uzun dönemli deprem zararı azaltma çalışmaları üzerinde yoğunlaşmaktadır.
Deprem öncesinde yapılması gereken zarar azaltma çalışmaları, çok sayıda alanı ilgilendirmekte ve biribiriyle yoğun etkileşimli birçok işlemin gerçekleştirilmesini gerektirmektedir. Raporda, bunlar ele alınıp irdelenmekle birlikte, ilgili tüm konuların derinlemesine incelendiği söylenemez. Konsey üyesi uzmanların yakından bildikleri konulara raporda ağırlık verilmiş, çok yakından bilinmeyen konularda yanıltıcı olabilecek görüşler belirtilmesinden kaçınılmıştır.
Ülkenin deprem sorunuyla ilgili bir konu ele alındığında, bir durum saptaması ardından, o konuda yapılması gerektiği düşünülen uygulamalarla ilgili öneriler gerekçeleriyle birlikte sunulmuştur. Bu çalışmanın bir uygulama planı değil, bir strateji raporu olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Rapor bu anlayış içinde düzenlenirken, önerilerin ilke düzeyinde tanımlanmasıyla yetinilmiş, uygulama ayrıntılarına girilmemiştir.
Konsey, bu strateji raporunda ilke düzeyinde sunulan önerilerin hayata geçirilmesine yönelik bir 'Uygulama Planı' çalışması yapılmasının gerekli olduğu kanısındadır. İlgili kurum ve kuruluşların katılımıyla gerçekleştirilebilecek geniş kapsamlı bir proje çerçevesinde, konunun çesitli boyutlarının birer panel tarafından ele alınarak tartışılması sonucunda, ayrıntılı uygulama yöntemleri içeren somut öneriler geliştirilmesi ve panel raporları biribiriyle uzlaştırılarak bir 'Uygulama Planı' oluşturulması gerekli görülmektedir.
Raporda ele alınan başlıca konular:
Deprem Bilgi Altyapısı - Ulusal sismik ağ, verilere ulaşım, işbirliği.Deprem tehlikesi ve mikro bölgeleme haritaları. Deprem bilgi bankası. Yerleşim Yerlerinin Deprem Güvenliği - Ülkesel ve bölgesel imar politikası. Kentsel risk analizleri ve sakınım planları. İstanbul'da yapılması gerekenler. Yapıların Deprem Güvenliği - Yeni yapıların deprem güvenliği ve yapı denetimi. Mevcut yapıların iyileştirilmesi. Öncelikle güçlendirilmesi gereken yapılar. Onarım/güçlendirme yönetmeliği. Kaynak gereksinimi. Eğitim ve Örgütlenme - Depreme hazırlık bilinci geliştirilmesi, halk eğitimi, okulda eğitim, üniversite programlarının geliştirilmesi. Meslek adamlarının yetkinliği. Toplumun örgütlenmesi. Kullanılabilecek Kaynaklar - Deprem sigortasından pay ayrılması. Kaynakların işletilmesi. Gerçek faizle kredi verilmesi. Yasal Düzenlemeler - Anayasal önlemler, Afetler Yasası, İmar Kanunu ve Yönetmelikleri, Zorunlu Deprem Sigortası Yasası. Meslek adamlarının yetkinliği. Kurumsal yapılanma. Bilimsel Araştırma - Yer bilimleri, zemin yapı, kentsel planlama, ekonomik, sosyal vb. konular.Deprem Zararlarını Azaltma Ulusal Stratejisi Raporu (PDF formatında)